Dit wordt een blog over de restauratie van een 67 Ford Mustang Fastback.

Bedoeling is de auto subtiel te upgraden met een aantal moderniseringen. Het wordt dus een restomod, waarbij het doel is het originele karakter van de auto te behouden, hier en daar een visuele upgrade te doen en verder veel onderhuidse verbeteringen aan te brengen.

Een kort overzicht van de modificaties:

  • Lichtmetalen 17”wielen, Shelby-style goudkleurig met gepolijste velgranden
  • Nieuwe Mustang-II voorwielophanging met schijfremmen en een bekrachtigde tandheugelbesturing
  • Een four link achterwielophanging met coil-over schokdempers
  • 2”verlaging rondom, zowel voor de looks als voor een betere wegligging
  • 390 V8 met een stroker kit van Survival Motorsports zodat de motor een slagvolume van 445 cui krijgt (4.250 inch slag ipv de originele 3.780 inch)
  • Een topend set van Edelbrock met aluminium koppen, een flat-tappet nokkenas en een 800 cfm carburateur: Deze set moet samen met de stroker kit rond de 475 pk gaan leveren
  • LED-achterlichten met sequentiële richtingaanwijzers
  • Een volledig nieuwe kabelboom van American Autowire zodat de bedrading 100% veilig/betrouwbaar is en alle circuits gezekerd zijn.
  • Een modern electronisch tellerpaneel in de stijl van het origineel

Verder zal praktisch alles aan de auto nieuw gemonteerd worden. Dit is voor het grootste deel, naast mooier dan oude delen, ook een noodzaak: De auto is incompleet gekocht, dus veel trim en andere delen missen, zie foto hieronder.

Start project (29-12-2020):

De start van het project is gemaakt: De donor-390 is kaalgemaakt en het shortblock is bij motorenrevisie Eggens in Assen gereinigd en de cilinders zijn opgemeten.

De motor is gereinigd omdat zo onderzocht kan worden of er scheuren in het shortblock aanwezig zijn. Dat was gelukkig niet het geval, want daarmee is het eigenlijk te duur om de motor weer goed te krijgen en kun je beter een andere donormotor kopen.

Wat ik zelf ook al ongeveer opgemeten had bleek te kloppen: de motor is nog nooit opgeboord. Er zit wel slijtage in de cilinderwanden (niet vreemd na plm 50 jaar) maar er is ruim voldoende marge over om de cilinders op te boren naar de vereiste overmaat (0.020 inch) van de zuigers van de strokerkit. De originele boring is nominaal 4.050 inch. Slijtage is gemeten op maximaal 0.0078 inch (0.2mm) bovenin de cilinders. Zie foto’s hieronder.

Volgende stap is het vooronderzoek bij de RDW. Dit is handig om te doen zodat de RDW de auto kent voordat deze gerestaureerd wordt, en je bij de toelatingskeuring niet voor verrassingen komt te staan.

Daarvoor moeten het VIN, motornummer en versnellingsbaknummer goed leesbaar zijn. Eventueel worden er delen gelabeld door de RDW-keurmeester. 

Als ik weet dat de auto door dat onderzoek heen is ga ik verder met aanschaf van stroker kit, motorrevisie, stralen van de carrosserie etc.